Oversikt over digitale foredrag

Dette er digitaliserte foredrag med lyd, som kan selges til klubber tilknyttet NAF under de betingelsene som følger med kjøpet

Bestilling til NAF v/ Jan Stenløkk, Kyrkjeveien 10, 4070 Randaberg, gjerne på mail: jansten123@online.no

Faktura vedlegges forsendelsen - foredragene sendes klubbene portofritt.

Listen er nå korrigert pr. 26.04.2012 - se detaljer nedenfor:

Digitaliserte eldre lysbildeforedrag. Disse koster kr. 100,- pr. stk - eller kr. 1000 for 12 foredrag levert i en CD-mappe

  0

Et selskapsakvarium

Jan-Eric Larsson

  1

Introduksjon til ciklider

Foredraget omtaler cikliders anatomi, atferd og naturlige miljøer. Dessuten vises flere arter i lek.

33 bilder - spilletid 25 minutter.

Finn Morbech (foto NAF bildearkiv)

  2

Maller

Foredraget omhandler et utvalg maller vi kan holde i våre akvarier. Mallenes spesielle levesett, deres sanseorgan, fóring og forplantning blir omtalt på en lettfattelig måte.

Representanter fra bl.a. følgende slekter blir omtalt spesifikt: CallichthysCorydoras, Otocinclus, Pangasius, Synodontis, Sorubim, Mystus, Pseudoimelodus og Plecostomus.

Produksjonsår 1978. (30 bilder - 25 minutter.)

Jan Carlen

  3

Små juveler i akvariet

Dick Stijfhoorn

  5

Introduksjon til killis

Foredraget viser killifiskenes spesielle levesett såvel i naturen som i akvariet. Her blir leken, eggene og avkommets videre utvikling grundig omtalt. Foredraget viser dessuten en god del av de mest kjente artene.

Produksjonsår 1979

44 bilder - 35 minutter

Lars Torgersen

  7

Akvaterrarium

Forskjellige innredninger, og hva vi kan ha både over og under vann blir vist. Vi får se tropiske miniatyr-landskaper med planter, fisk, frosk, amfibier og insekter. Foredraget gir ingen oppskrift på hvordan man skal bygge seg et slikt akvaterrarium, men gir en fin presentasjon av denne grenen av hobbyen.

Produksjonsår 1979. 50 bilder - spilletid 20 minutter

Benny og Rolf Johannson

10

Palettcikliden

Foredraget er fotografisk fremragende og viser Palettcikliden hverdags- og festskrud, samt går grundig gjennom hele "livssyklusen" for denne fisken. Vinner av 1. premie i Nordisk Programkonkurranse i 1973!

Produksjonsår 1973. 28 bilder 25 minutter.

Jan Carlen

13

Malawiciklider

Jan Holt

15

Levendefødende tannkarper - viltformer

Vi får se arter og slekter som ikke alle er like kjent. Det legges vekt på opprinnelse og biotoper. Bildene er av varierende kvalitet til tross for at de er skaffet tilveie fra det tyske levendefødende-selskapet.

23 bilder 40 bilder

Finn Morbech (foto ukjent)

16

Humlefisk i blandet selskap

Dette er et foredrag som spenner over et stort spekter av fiskearter innen vår hobby.Et meget severdig og konstruktivt foredrag som viser leken hos flere av artene.

Produksjonsår 1977 (35 bilder 25 minutter)

Jan Carlen

17

Levendefødende tannkarper generelt

56 bilder 30 minutter

Alf Stalsberg

18

Hvorfor ikke problemfisk?

53 bilder 40 minutter

Åke Westerlund

19

Saltvannsakvariet- en innføring

42 bilder 30 minutter

Jan Carlen

21

Lek med tigerbarben

Vi får en lettfattelig beskrivelse av hele oppdrettsprosessen, som forøvrig kan være gjeldende for mange andre eggleggende fisk. Et lærerikt foredrag som anbefales både seniorer og juniorer. Vinner av 3. premie i Nordisk Programkonkrrranse 1977!

Produksjonsår 1977

40 bilder 20 minutter

Jan Holt

22

Cikliders lek og yngelpleie

Vi får en innføring av hold, lek og yngelpleie hos Scalare, Severum, Herotilapia multispinosa og Texas-cikliden.

Produksjonsår 1978

42 bilder 22 minutter

Jan Karlen (Foto Arild Snekkenes)

29

Kaldt saltvann

Foredraget omhandler virvelløse dyr i naturen og i akvariet. Vi får se hvordan Jørgen Jørgensen utnytter små kar som man ikke trodde det var mulig å holde saltvannsdyr i. Av det som vises kan nevnes: Nesledyr, Skjell, Muslinger, Snegler, Sjøstjerne, Sjøpinnsvin, Sandreke, Mysisreker,  eremittkreps og Sjønellik. Foredraget er glimrende laget, inneholder et hav av gode bilder og gir noen og enhver av oss lyst til å prøve noe liknende. Vinner av 1. premie i Nordisk Programkonkurranse 1978!

Produksjonsår 1978

50 bilder 30 minutter

Jørgen Jørgensen

32

Med Anders Wickman i Sør-Øst Asia

Et meget interessant foredrag hvor Anders Wickman tar oss med til Singapore, Malaysia, Sumatra og Borneo. Her får vi se fangst, oppdrett og eksportstasjoner av en masse akvariefisk. Han tar oss dessuten med ut i "bushen" hvor han selv er med og fanger fisk. Foredraget kan varmt anbefales! Foredraget ble første gang vist på Akvariets Dag i Ørebro 1978.

Produksjonsår 1979

60 bilder 30 minutter

Anders Wickman

40

Som ringer i vannet

Et meget innholdsrikt og godt foredrag for nye akvarister eller mer drevne som vil ha repetert sine tidligere erfaringer. Temaer som renhold, fór, sykdommer og innredning blir omtalt. Det har også med en kort og grei innføring i fiskens biologi. Programmet avsluttes med 10 gode råd til nye (eller glemsomme) akvarister. Vant 2. premie i Nordisk Programkonkurranse i 1980!

Produksjonsår 1980

52 bilder 25 minutter

Rolf og Benny Johansson

41

Koikarper i Japan

Fra en reise høsten 1986 til Niigata - et "Koiens Mekka" - koiens hjemsted

48 bilder 20 minutter

Bjørn Rildå

45

Akvarieutstilling kan alle få til

Foredraget er utarbeidet av Leif H. Ellingsen, og handler om hvordan Oslo Akvarieklubb laget akvarieutstilling i forbindelse med sitt 50 års jubileum. Han gir på en glimrende måte en innføring i det arbeidet som ble nedlagt.

75 bilder 35 minutter

Leif Henning Ellingsen

46

Dvergciklider- små hissigpropper

Foredraget gir en god innføring i de vanlige dvergcikliders lek, atferd og krav til omgivelsene i akvariet. Mange kjente og mindre kjente arter som kan gå under betegnelsen dvergciklider presenteres. Foredraget egner seg som introduksjonsforedrag om ciklider.

38 bilder 40 minutter

Alf Stalsberg

52

Vi bygger et akvarium

Foredraget viser på en meget konstruktiv måte hvordan man går fram for å lime sitt eget akvarium. Det vises også hvordan man kan lage sin egen lyskasse og akvariekabinett.

53 bilder 35 minutter

Jan Holt og Knut Wagle

55

Barber

20 minutter

Finn Morbech

62

Tanganyikaciklider

Vi blir vist flotte undervannsbilder av en rekke vakre ciklider. Foredraget omhandler hvordan disse fiskene skal holdes, på bakgrunn av hvordan de har det i Tanganyikasjøen. Lek og atferd blir nøye beskrevet. Noen av slektene som omtales er: Julidochromis, Telmatochromis, Lamprologus, Eretmodus, Cyphotilapia og Tropheus. Foredraget kan betegnes som et introduksjons-foredrag. Vant 2. premie i Nordisk Programkonkurranse 1975! 

Produksjonsår 1975

45 bilder 25 minutter

Knut Erik Frøberg og Arild Snekkenes

Nyproduserte foredrag - disse selges for kr. 200,- pr. stk.

101

Slekten Aequidens

Alf Stalsberg (Uten lyd - men tekst på bildene)

102

Vestafrikanske ciklider

Alf Stalsberg (Produksjonsår 2008)

103

Bygging av hagedam

Alf Stalsberg

104

Dvergciklider - små hissigpropper

Alf Stalsberg

105

Lek med Symphysodon haraldi  - et 4-delt foredrag om denne Discus-arten:

  • Lek med Symphysodon haraldi, del1 er et fordrag som oppsummerer mine erfaringer med arten siden 1971. Lengde 20 min

  • Lek med Symphysodon haraldi, del2 er et fordrag som oppsummerer mine erfaringer med arten etter 2006. Lengde 20 min

  • Lek med Symphysodon haraldi, del3 er et fordrag om mine erfaringer med atferd, lek og oppdrett av arten i 2008 til 2009 Lengde 30 min

  • Lek med Symphysodon haraldi, del 4 er en video film som viser de 21 dagene etter at eggene er klekket og til foreldrene fjernes 3 uker senere. Lengde 9 min.

Bjørn J. Kirksæther

106

Lek med Sjokoladegurami

Foredraget er tredelt.

Del 1 er en PowerPoint visning av mine erfaringer med Sphaerichthys osphromeniode, Sjokoladegurami og oppdrett av arten. Lenge 25 min.

Del 2 er en video om lek, oppdrett og utvikling av Sphaerichthys osphromeniode - ungene i mitt oppdrett fra 2009. Lengde 15 min.

Del 3 er en dagbok/oppdrettsrapport i pdf-format på 66 sider som omhandler mitt førstegangsoppdrett i Norge av Sphaerichthys osphromeniode i 2009. Kan fritt skrives ut og benyttes som studieunderlag for alle som ønsker å se hvordan jeg oppdrettet arten.

Bjørn J. Kirksæther

107

Mine erfaringer med Dactylogyrus og gjellmark-kuren for discus

Tekst og foto av Bjørn Johan Kirksæther

Omhandler kaliumkuren som varer i tre uker. Kaliumpermananat, KMnO4, kan kjøpes i pulver eller i 3% ferdig løsning på apotek og for en 500ml flaske koster det ca kr. 120.

Foredraget omhandler mine erfaringer med kuren og med bistand av sitater av Kai Hansens' s innlegg på Nettakvariet, gjellemarkråd, foto og video av Kjartan Folgerø

Bjørn J. Kirksæther

108

Introduksjon til akvariehobbien

Alf Stalsberg

109

Lek med akvariefisk

Alf Stalsberg

110

Lek med Sebracikliden

Dette er en ny komplett omarbeidet utgave av et foredrag jeg laget i 1971, men da het det "Lek med Sebracikliden" som var til utlån hos NAF.

De fleste bilder, tekst og video er nye fra 2008-2010.

Foredraget er todelt, med et pdf-vedlegg.

Lek med Amatitlania nigrofasciata er  et foredrag som oppsummerer mine erfaringer med arten siden 1970-2010. Lengde 20 min.

PDF-tillegg på 59 sider for den som vil lære mer om denne flotte artens foremeringsatferd.

Faktorer av betydning for Sebracichlidens adopsjonsatferd. Hovedoppgave etologi av Tor Knudsen våren 1994, Zoologisk Institutt, den gang ved Universitetet i Trondheim, i dag Norges teknisk Naturvitenskapelig Universitet. Tor Knudsen har gitt tillatelse til at oppgaven er vedlagt foredraget.

Bjørn J. Kirksæther

111

Lek med Egyptisk munnruger 

Dette er et nytt foredrag med stort sett alt av bilder og video fra 2008-2010.

Dette er den første eggleggende art jeg oppdrettet som akvarist i 1968 og flere ganger senere. Så det ligger en del nostalgi i denne arten for meg. Det er ikke så ofte jeg har sett den i akvariebutikker. Jeg håper foredraget inspirerer flere til å prøve denne flotte klassiker av en akvariefisk.

Lengde 20 min.

Bjørn J. Kirksæther

112

Lek med noen tetra arter

Foredraget viser mine erfaringer med flere tetraarter, samt lek og oppdrett av enkle arter siden 1971-2010.

Kopper- og Sort neontera benyttes som eksempel på lek og yngel til de blir ungfisk.

Jeg viser oppdrettskar og utstyr jeg har laget gjennom årene. Oppforing dekkes også med stor vekt på daphnier til ungfisk og voksne.

Lengde 35 min.

Bjørn J. Kirksæther

113

Lek med Dverggurami - Colisa lalia (powerpoint og video)

Foredraget er en revidert utgave av et foredrag jeg laget for snart 40 år siden og er blitt todelt:

Del 1 - Lek med Colisa lalia, Dverggurami - omtaler arten, viser lek og oppforing av unger. Lengde 16 minutter.

Del 2 - Lek med Coliasa lalia, Dverggurami - er en video om hannens aktiviteter under redet og parets lek. Lengde 4 minutter.

Bjørn J. Kirksæther

114

Lek med Pterophyllum scalare (powerpoint og video - lengde ca 30 min)

Foredraget er en omarbeidet utgave av et foredrag med samme tittel jeg laget for over 40 år siden. De første 11 bildene er fra den gang, mens resten er nye bilder fra 2009 og 2010.

Lek med Pterophyllum scalare er et foredrag som oppsummerer mine erfaringer med arten siden 1971.

Lengde ca 30 min.

Bjørn J. Kirksæther

115

Lek med Hemicromis lifailili - rødcikliden   (powerpoint og video)

Rødcikliden var en ny cicklide for med i 2010. Jeg ble meget fasinert over den røde grunnfargen med de flotte blå striper og  markeringslinje. Som mange tenkte jeg på Hemichromis bimaculatus som rødcikliden, men som nå kalles Juvelciklide. Hemicromis lifalili er den virkelige rødcikliden som ble først introdusert som ny art på midten av 90 tallet.

Foredraget varer 15 minutter og viser et par i lekforberedelser og senere med yngel.

Hemicromis slekten består av flere til dels meget like arter og hadde fortjent et foredrag som beskriver artenes forskjell og likheter.

Bjørn J. Kirksæther

116

Lek av Mesonauto festivus, Flaggcikliden

Foredraget viser lek av Mesonauto festivus, Flaggcikligen, med egg og unger.

Festivus-cikliden er en art som har fasinert meg i over 40 år. Jeg hadde arten første gang i 1971 hvor de lekte og ga unger.

De opplevelsene jeg fikk med arten hadde stor betydning for meg som ung akvarist.

Det var med nostalgiske følelser jeg kjøpte den på nytt for noen år siden og resultatet av gjensynet ble dette foredraget.

Lengde ca 10 minutter.

Bjørn J. Kirksæther

117

Lek med labyrintfisk

Lek med labyrintfisk omhandler generell omtale og mine erfaringer med de ca. 15 labyrintartene jeg har hatt siden 1970 og frem til 2012.

Lenge ca 25 min

I mine to andre NAF-foredrag om labyrintfisk - Lek med Colisa lalia (skumredebygger) og Lek med Sphaerichthys osphromenoides (munnruger) - beskriver jeg mer i detalj oppdrett av disse labyrint fisk.

Labyrintarter som jeg har oppdrettet er stort sett skumredebyggere og de artene jeg presenterer i foredraget har felles det meste av fremgangsmåte og behov ved oppdrett av artene.

Bjørn J. Kirksæther

118

Lek med Puntius padamya, Odessabarben

Foredraget viser mine erfaringer og flere oppdrett av arten i 2010.

Lenge troddde man i vesten at dette var en akvarievariant av barbearter med opprinnelse i Odessa i den gang Sovjet. Opprinnelses-stedet var derfor ukjent, men nå har vitenskapsfolk klart å finne artens opprinnelige habitat i Myanmar og områder rundt Chindwinelva i Burma.

I 2008 beskrev Sven Kullander og Ralf Britz Odessabarben vitenskapelig som Puntius padamya.

Dette er en stilig barbeart,  som er blitt en av mine favoritt akvariefisker som jeg på nytt vil holde igjen, men da med viltfanget eksemplarer.

Lengde 20 min.

Bjørn J. Kirksæther

119

Lek med Apistogramma hongsloi, Rød dvergciklide.

Apistogramma-slekten består av mange vakre og interessante dvergciklider, men jeg har ikke drevet noe mye med disse artene.

I 2008 kjøpte jeg flere av arten Apistogramma hongsloi, Rød dvergciklide. Jeg ble imponert av denne artens fargeprakt og ville prøve oppdrett. Foreldrene spiste hele tiden eggene, så noe oppdrett ble det ikke.

Likevel ble det en del interessante erfaringer med artens leksatferd som jeg håper kommer til yttrykk i bildeserien.

Lengde 15 minutter.

Bjørn J. Kirksæther

120

Lek med noen Danio-arter, med vekt på Danio rerio, Sebrafisken

Foredraget viser oppdrett av Danio rerio og henvisning til noen andre Danio-arter med tilnærmet samme krav til oppdrett.

Danio-artene er:

  • Stort sett lette å oppdrette

  • Flotte fisk å ha i alle prydakvarier

  • Fredelige, og gir liv til et akvarium med sin dynamiske atferd

  • Så raske at det er vanskelig å fotografere dem når de haster rundt i sin viltre atferd og strekker fotografens tålmodighet til det ytterste.

Lengde ca 20 min.

Bjørn J. Kirksæther

121

Lek med Trichogaster trichopterus

Foredraget viser lek og leksatferd hos viltfanget Blå gurami. Dette er en art som kan bli 15 cm.

Disse fikk etter hvert tydelige rød/rosa punkter og gul kant langs kanten på hele gattfinnen og et gult skjær over den blå kroppen og hodet. Gule flekker på halefinnen samt knall rød iris.

Denne viltfangede hannen av arten imponerte meg ved å passe ungene i to uker etter at de svømte fritt. Kom noen av de andre fiskene i nærheten viste han tydelig sin aggresjon ved fargeskiftninger og med raske utfall mot inntrengeren.

Lengde 15 min.

Bjørn J. Kirksæther

     
     
eZ publish™ copyright © 1999-2005 eZ systems as