Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Fisk / Andre / Oppdrett av sebrafisk  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Oppdrett av sebrafisk

  Sebrafisken trenger ingen nærmere introduksjon, og det er ikke få akvarister som har hatt denne hardføre og livlige fisken. Den har da også lenge vært en klassisker i akvariebutikkene.

  Sebrafisken hører hjemme i India. Selv om de bare lever ett års tid, så er de til gjengjeld den letteste eggleggende fisk en kan forsøke seg på. Da ser jeg riktignok bort fra ciklider som selv tar seg av hele jobben. Sebrafisk er billige, blir raskt kjønnsmodne og er meget lekevillige. Fiskene leker uten videre i selskapsakvariet, gjerne når morgensolen kommer inn i akvariet. Problemet er derfor å legge forholdene til rette for å hindre at eggene blir spist.

   Sebrafisk (Brachydanio rerio)

  Sebrafiskene er så billige at en bør spandere en skikkelig stim på minst 10 fisker. Da finner en fort ut hva som er hunner og hanner. Hunnene er lett kjennlige på den omfangsrike buken, og holder nesten på å eksplodere av egg når de er klare for lek.

  Det enkleste oppdrettet jeg har hatt, var en sommer med over 20 grader varmt inne i stua. Et 5 liters plastakvarium ble satt på stuebordet, så morgensolen kunne treffe karet. Det var ikke oppvarming, lys eller gjennomlufting. Her ble det satt i to hanner og tre hunner, som på forhånd var godt foret opp med tørrfor og frosne, røde mygglarver. Det hele sto et par dager, og fiskene lekte flere ganger. En dott filtervatt, noe javamose og et tynt lag med nøttestore grus dekket bunnen.

  Jeg synes grus er ypperlig for mange bunnlekende fisk. Den mørke fargen gjør fiskene tryggere, og de fleste eggene samles mellom gruskornene, hvor foreldrene ikke får tak i dem. Klinkekuler er også fine å bruke, da de kan renses helt før de benyttes. Skal en legge mer arbeide i det kan en rist dekke bunnen. Planter og filtervatten er mest for å gi fiskene skjul. Andre godt anvenlige planter er finbladete Myriophyllum, Cabomba, og likende.

  Jeg kunne ikke se noen egg da fiskene ble tatt ut, så det ble stående en ukes tid uten særlig tilsyn. En liten sprut "Liquifry" (flytende yngelfor) ble likevel tilsatt i tilfelle det var noen unger.

  Og det var det! Etter nærmere undersøkelse var det et titalls yngel som svømte rundt. Disse fikk lov å være i 5 literen til de var ca 3/4 cm. Dette er en fin størrelse på fisken. De er da så store at en kan ane de første stripene som kommer. Og de kan nå flyttes til andre kar, med bedre egnet forhold for oppvekst.

  Selve oppforingen av småyngel er greit. Jeg bruker "Liquifry" som røres ut i litt vann. Infusoriekulturer synes jeg blir seende dårlig ut, og lukter ille etter kort tid. Forsiktig foring med oppslammet bakegjær i vann har jeg også brukt mange ganger for små-yngel. Etter bare noen dager med "Liquifry" (eller hva en nå bruker) kan en gå over på artemia, smått tørrfor, etc.

  Jo, sebrafisken er en flott fisk ! Det er imponerende å se en stim med noen hundre fisk som er miniatyrer av sine foreldre. Jeg kan sterkt anbefalle sebrafisken hvis du vil forsøke oppdrett av eggleggende fisk. De gamle, klassiske fiskene har fortsatt livets rett !