Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / Vedlikehold av akvariet  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Vedlikehold av akvariet

  Mange undrer seg over om det ikke er mye arbeid å ha akvarie. Å vaske hele greia og alt det der. Joda, det hadde det vært, om det de så for seg var riktig. Men virkeligheten er heldigvis annerledes.

  Når man har etablert et akvarium med de mikroorganismer, planter og fisker som fungerer, er det ikke noe særlig å "break down the tank" som amerikanerene sier. Altså å ødelegge noe som fungere. Men et akvarie må vedlikeholdes, det vet vi. Jeg vil her gi noen rettningslinjer for hvordan det kan gjøres for å ta best mulig vare på det miljøet som finnes i akvariet ditt. Slik jeg ser det, må man finne frem til metoder som oppfyller følgende krav:

  For det første skal vannet fornyes på en slik måte at hverken mikroorganismer, planter eller fisk tar skade av det. For det andre skal det være lettvint og ta liten tid.

  Hvor ofte man ønsker å gjøre det, er opp til den enkelte å avgjøre. Sett gjerne av fast tid til dette slik at det går rutine i det. Vannskift hver uke kan virke ofte, men gevinst i form av vekst og farge hos fiskene kan påregnes. En gang hver 2. eller 3. uke bør det i hvertfall være. Jeg vil her beskrive hvordan jeg mener det bør gjøres:

  1) Sett deg ned i ro og mak. Se på akvariet. Er det noe du vil forandre når du først er nedi, noen planter som kan klippes ned, plantes ned andre steder, fisker som skal fanges opp eller andre ting som må gjøres.

  2) Slå av varmekolbe og hjørnefilter. Legg toppglass et sted hvor du ikke kommer til å sette/trå på det.

  3) Sug vann fra i akvariet ned i en bøtte. Denne bøtta skal kun brukes til akvariebruk (Kjøp en egen til dette bruket!). Ta opp hjørnefilteret og vask svampene i dette vannet. Ikke gjør dem kjemisk rene med vann fra springen. Dette kan i neste omgang føre til en nitritt-forgiftning av akvariet. Av og til må du gjøre rent hodet på pumpa. Da kan du spyle vann gjennom den. Åpne den opp og vask med q-tips eller lignende.

  4) Tapp ut 1/3 av vannet fra akvariet.

  5) Bruk en gryteskrubb (som kun brukes til akvarie) til å vaske innsiden av akvarierutene (Ikke med stålull!!!).

  6) Nå kan du eventuelt plante ned planter, forandre eller fange fisk. Dersom du bruker natron eller lignende, kan du ha det i nå.

  7) Tapp kaldt vann fra springen. Bruk lunkent vann bare dersom du er sikker på at varmt-vannet ditt ikke inneholder kobber eller andre ulumskheter. Dersom du bruker kaldt vann, blir fiskene litt slappe en stund, men de har ikke vondt av det.

  Sett sammen hjørnefilteret og sett det i akvariet. Sett i støpslene til varmekolbe og hjørnefilteret.

  8) Sett på toppglasset og lys.

  9) Dersom du ønsker å vaske rutene på utsiden, kan du gjøre følgende:

  -Skru av luftpumpen. Åpne en dør og evt. et vindu.

  -Spray på med vindusvask og vask med et pusseskinn.

  -La rommet lufte godt ut før du skrur på luftpumpen igjen.

  Dersom du skulle sitte inne med spørsmål, erfaringer eller tips er det bare å si i fra. Jeg er interessert i å høre hva andre mener.

  Øystein Davidsen

  Jæren Akvarieklubb