Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / Selskapsakvariet 3  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Selskapsakvariet del 3

  Mer fisk?

  Med sommeren vel overstått er det formelig så det kribler i pungen etter å kjøpe ny fisk. Før du gjør det, ta en kritisk titt innenfor akvarieruta. Er alt som det skal? Det er det hvis fiskene svømmer muntert omkring, vannet ser klart ut og plantene kommer med friske fine skudd.

  Dersom akvariet er preget av smuss, alger og lignende bør du kjøpe flere fisk som tar seg av renholdet. For mye alger tyder på at det er nok føde til flere algespisende fisk. En god art som ofte dukker opp i klubbmiljøet er Ancisturs dolichopterus. Den blir ikke så stor, så den kan du bruke i et hvert akvarium. Kjøp gjerne flere eksemplarer.

  Nå er ikke dette fisk en kjøper bare for å bekjempe alger. De er også aktive og morsomme å se på ,der de er på stadig støvsuging rundt om i akvariet. Spesielt stein og røtter blir gjennompusset, og når fiskene møtes er det alltid litt ”hilsing” og nysgjerrighet overfor hverandre. De lukter godt, og hvis du forer med litt snadder (algetabletter for eksempel, er de raskt på pletten. Dessverre er de andre fiskene det også, så det kan lønne seg å fore bunnfisk like før lyset går. Sørg også for at de har gjemmesteder under røter og i steingrotter. Det har også vist seg at de leker svært godt i spisse keramikk-kjegler. Så er du nå moden for noe mer en nybegynnerstadiet, kan dette være vel verdt å prøve når fiskene har vokst seg store. Det er lett å se forskjel på kjønnene. Hannen har buskete utvekster rundt munnen.

  Mange nybegynnere har det med å fore for mye. Et hjelpemiddel da er å ha flere fisk som jevnlig søker etter føde på bunnen. Personlig er jeg veldig begeistret for Kuhliiåler. De skiller seg ut fra andre fisk med sin slangelignende form. De er totalt fredelige, trives i flokk og liker også å ha noen gjemmesteder. Dessuten er de vakre med sine mørke felt mot en blekrosa bakgrunn. Det er mange arter av dem, også noen uten striper og felt – og alle artene er like fredelige. Også disse fiskene er noen en lett blir sittende å se på. Når de møtes lukter de på hverandre omtrent som bikkjer, de er på stadig matleting, stikker snutepartien ned i grusen og finner hver minste smule. Av og til svømmer de opp og snapper luft (de kan greie seg i loksygenfattig vann), og skaper mye liv på bunnen i akvariet.

  I min tidlige akvaristiske periode, hvor jeg hadde god tid til å stelle fisk, hadde jeg tamme kuhliiåler som kom opp og svømte i vannskorpa og ble håndmatet. For den som har tid til å temme fisk, kan dette anbefales!

  Begge disse fiskeartene gjør en ekstra nytte ved å ta seg av rengjøringen i akvariet, men du vil sikkert ha lyst til å prøve deg på andre fiskearter også. Dersom du allerede har en fin stim med for eksempel barber som svømmer att og fram, kan det være moro å prøve seg på fisk som har litt mer atferd. Det finnes for eksempel en rekke arter med fredelige cichlider som lar planter og inventar være i fred. Likevel kan de kurtisere, har revirkamper og vil også leke i selskapsakvariet. Dersom du vil fore opp ungene må du imidlertid gjøre en ekstra innsats for det (Dette kan kanskje være nok en spore til å bevege seg over til de virkelige akvaristers banehalvdel – men det kan jo noen heller skrive om i en annen artikkelserie).

  Noen av de vanligste og enkleste artene cicklider for selskapsakvariet er Palettcichlider og Scalarer. Dersom du bare skal kjøpe to fisk, og de skal være et par, vil jeg anbefale Palettcikliden. Det er lett å se forskjell på kjønnene hos denne arten. Scalarene kan også være et flott innslag – særlig er naturformen med kraftig markerte striper flotte å se på. Scalarene blir ganske store med alderen, så tenk litt over hvilke andre fisk du ønsker å ha i akvariet. Ønsker du for eksempel å ha en stim med neontetra, bør du anskaffe denne først og la disse vokse opp før du kjøper små Scalarer. Da kan dette gå riktig bra helt til Scalarene blir noen ordentlig store ”slugger”. Små neontetra er kjent for å være lekkerbisken for store fiskemunner i nattemørket.

  Ellers finnes det en rekke dvergcichlider og labyrinfisk som er fredelige og interessante akvarieinnvånere. Så les bøker og peil ut velegnede arter. Du bør vite hva du kjøper, hvordan de oppfører seg og hvor store de blir.

  Til slutt – nå har du kanskje allerede investert mye penger i fisk til akvariet og synes det hele begynner å være ganske flott å se på. Kanskje har du et stort og flott akvarium som er midtpunkt og pryd i stua, med mange morsomme og vakre fisk du har blitt svært glad i?

  Som gammel akvarist vil jeg gjerne anbefale deg å kjøpe et lite akvarium du kan bruke til karantene. Der bør nye fisk tilbringe den første måneden hjemme hos deg. Et ekstra akvarium kan også brukes til dine første oppdrettsforsøk. Har du først sett dine egne små fiskebarn vokse opp, blir du sannsynlig blitt av akvariebasillen for livstid. Og da er nybegynnerfasen med ett over

  Dermed er det også slutten på denne serien, som kun har dreiet seg om praktiske, totalt fredelige og svært velkjente fisk. Akvariehobbien dreier seg om et utall av andre spennende fiskearter. Peil deg fram i bøker, finn ut hva som egner seg hos deg, og gled deg over alt det spennende som naturen har å vise fram. Lykke til videre.

  Gro D. Lervik

  Drammen Akvarieklubb