Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / Selskapsakvariet 1  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Selskapsakvariet del 1

  Oppstart og valg av fisk

  Selskapsakvariet er en samling av fisk og planter som kommer fra flere verdensdeler – men som likevel trives bra sammen. De skal ikke forstyrre og plage hverandre, og trives på omtrent samme vann- og temperaturforhold. Dessuten skal akvariet være et vakkert, harmonisk innslag i stua.

  De fleste som begynner med akvarium drømmer om en slik variert samling av vakre og/eller morsomme fisk. Og så går turen til akvariebutikken hvor man raskt velger ut alt som trengs til denne drømmen, det eneste som begrenser de fleste er innholdet i lommeboka og i heldigste fall også størrelsen på akvariet.

  Skjønt i butikken går nesten alle fiskene i nokså små akvarier, og da må de vel kunne bo i et slikt et hjemme også? Ofte er det også barna i familien som er de iverigste innkjøpsagentene og leder an fra akvarium til akvarium i vill henrykkelse over alt det spennende som finnes. Da er det viktig at foreldrene bidrar med litt mer enn penger. De bør engasjere seg og lære litt om akvariehold sammen med barna..Henrykkelse og iver er viktige egenskaper, men planløse innkjøp er ofte grunnen til at det hele mislykkes og akvariehobbyen avvikles før det hele kom ordentlig i gang.

  Nå er de fleste ekspeditører i akvariebutikker flinke til å hjelpe nybegynnere til å finne fisk som passer samme; i alle fall hvis man spør om hjelp. Gjør det! Dessuten er det grei selskapsakvariefisk forretningene selger mest av, og derfor tar inn mest av. Det redder nok mange fra å gjøre altfor store tabber.

  Men, skal en få glede av akvariet, trengs det kunnskap. Jeg var ikke gamle jenta da jeg sparte til mitt første akvarium, og var da så ”heldig” at lommepengene ikke var mange og det heller ikke var akvarieforretning i den byen jeg bodde. Men biblioteket hadde noen akvariebøker, og jeg rakk å lese dem alle fra perm til perm før drømmeakvariet kunne kjøpes inn. Nå i ettertid er jeg svært takknemlig for denne ”trege” starten, som sikkert reddet meg fra mange problemer.

  I dag har de fleste råd til å anskaffe alt på en gang. Invester da i brukbart teknisk utstyr, akvarium (helst så stort du har plass og råd til) og planter ved første handel. Vær spesielt på jakt etter hurtigvoksende planter. Tar du kontakt med en erfaren akvarist kan du kanskje få bli med hjem og plukke litt hurtigvoksende planter, kanskje også få med noe brukt filtermateriale som inneholder bakteriekultur fra et velbalansert akvarium. Kjøp også noen planter som ser ut til å være i god vekst (nye blad spirer fram), og vær ikke gjerrig når du kjøper planter. Det er de som skal ta unna mye avfallstoffer fra vannet. De fleste nybegynnere forer for mye og må ”reddes” av både filter og god plantevekst.

  Selv om det kribler etter å kjøpe fisk, så prøv å la være. Det er en jobb å sette opp akvariet, og fisken har det mye bedre i forretningen mens du holder på med oppriggingen. Still inn varmekolbe, filter m.m. og få akvariet skikkelig i gang før du setter inn i de første fiskene. Et par uker anbefales, så gi i alle fall akvariet tid til å stabilisere seg så mange dager du greier!

  Ikke kjøp alle fisk til akvariet med en gang. Begynn forsiktig, gjerne med en eller to arter. Kikk gjerne rundt på andre fisk, og prøv å merke deg hva de du liker ekstra godt heter. Så kan du prøve å slå dem opp i en akvariebok når du kommer hjem og finne ut om de passer inn hos deg. Selvsagt er det best om du allerede har lest en del, men dessverre er de fleste for utålmodige til det.

  Om lommeboka ble spart litt når det gjaldt fiskeinnkjøp, så bør den være spandabel når det gjelder akvariebøker. Du bør i det minste ha en bok hvor du kan slå opp og lese om de vanligste fiskeartene, litt om stell av akvariet, forskjellige akvarietyper, innredning, planter og symptomer på de mest vanlige fiskesykdommene. Det finnes en rekke slike grunnbøker som hjelper deg godt i gang. Det er lurt å ha i alle fall en slik bok selv, som man er kjent i og raskt finner fram i. I tillegg kan du bruke et offentlig biblioteket, som i alle fall har tilsvarende litteratur på norsk. Vi er et lite land, så spesiallitteratur må du over på dansk, svensk eller helst engelsk for å finne, og der stopper offentlige bibliotekers innkjøpsordninger.

  Jeg vil også sterkt anbefale å bli med i en akvarieklubb. Der treffer du folk som har holdt på lenge. Spør deg for og lær av deres erfaringer. Det er ikke nødvendig å gjøre alle tabber selv - de fleste har noen gjort før deg! Dessuten har svært mange akvarieklubber et stort bibliotek du kan låne bøker fra helt gratis. Der finner du også mye spesial-litteratur, og oppslagsverk som gjør deg i stand til å artsbestemme de fleste fisk.

  Nå er det tid for å kose seg med de første fiskene og samtidig lese før man kjøper inn noe mer. Les om vanlig stell av akvariet og foring. Sørg for at du ikke forer mer enn fiskene spiser opp på kort tid – et par minutter. Først når du ser at fiskene trives, plantene vokser og det hele fungerer, kan du begynne å planlegge nye innkjøp. Ta fram akvarieboka først og finn fram til aktuelle kandidater.

  Det du bør tenke på er:

  • Hvilke fisk du allerede har - hva de heter, hvor store de blir og hva slags vann- og temperaturforhold de krever. Bruk dette som et utgangspunkt til å finne fisk som passer sammen med dem.
  • Finn fram til fisk som har de samme krav, og som er absolutt fredelige og ikke ødelegger planter
  • Algespisende fisk er akvariets ”vaktmestere”. Her finnes en rekke arter med spesialitet å spise alger. Velg gjerne to – tre arter av slike, gjerne med forskjelligartet levevis og utseende. Men sjekk hvor store de blir – spesielt hvis akvariet ditt er lite.
  • Velg gjerne fisk du synes er flotte. Peil deg inn via akvarieboka. Det er mange arter som er grå og ”kjedelige” som ungfisk, men som blir utrolig flotte når de blir kjønnsmodne. ”Grimme ellinger” finnes - ikke minst blant fisk.
  • Ikke ha for mange fisk i akvariet. I en akvarieforretning kan fisk ofte gå tett, men de er kun plassert der for salg. Tenk på at de fleste fisk blir større og kjønnsmodne. De kan forandre atferd helt og kreve litt mer ”privat plass” for å trives. Dessuten produserer fiskene avfallsstoffer (de bærsjer og tisser i vannet.) Jo flere fisk – desto mer avfallsstoffer som kan få akvariet ut av balanse.
  • Stim eller enkeltfisk? Mange arter trives bedre i stim. Unn dem et fellesskap med i alle fall 7 -10 artsindivider. Cicklider og en del andre fisk holdes gjerne i par. Det er likevel lurt å kjøpe 4-5 ungfisk og la dem finne sammen selv. ”Tvangsgifte” er ikke så vellykket som naturlig tiltrekning. Dessuten er fiskene flinkere enn deg til å gjette riktig kjønn.
  • Fórspesialister bør unngås, hvis du ikke kan skaffe dem det de krever. Det er mye bedre å fore enkle fisk med variert og med litt ”snadder” innimellom, enn å holde vanskelige fisk som bare sulter sakte og sikkert i hjel fordi de ikke får riktig føde.
  • Kjøp fisk som ser frisk ut! De skal være aktive, ha normalt svømmesett, ikke skader eller prikker på fiskehud, gjeller eller finner. Buken skal være rund, aldri innhul! Ikke kjøp fisk fra akvarier hvor du ser tydelige sykdomstegn hos andre fisk. Mange fiskesykdommer er smittsomm.

   

  Dersom du vil tenke litt ”komposisjon” kan du også ta hensyn til:

   

  • Prøv å velge fisk med forskjellig utseende (farger og kroppsfasong – det skaper variasjon.
  • Valg gjerne fisk som benytter forskjellige deler av akvariet. Noen arter er typiske overflatefisk (For eksempel øksefisk og smykketetra). Noen benytter nedre vannlag mest (for eksempel rosentetra). Andre lever mye langs bunnen, og gjerne inn og ut av huler og grotter (for eksempel en del dvergcicklider).Fisk som bruker forskjellige deler av akvariet vil i liten grad forstyrre hverandres atferd

   

  Andre ting du bør tenke på for å unngå problemer er:

  • Frakt og omstilling er en belastning for fiskene. Dra rett hjem med fiskeposen. Hold temperaturen.- termobag eller innpakking i masse avispapir er lurt. Hold possen innpakket sp fiskene har det mørkt – da roer de seg best.I krisetilfelle tar du posen innafor vinterjakka og hjelper til med egen kroppsvarme. Akklimatiser fiskene og venn dem gradvis til skifte i vannforhold før de slippes ut i sitt nye hjem. Det gjør du ved å la posen flyte i akvariet, og gradvis skifte ut posevannet med akvarievann.
  • Lær de mest vanlige akvariesykdommer å kjenne, og ha i alle fall medisin for prikksyke/odinium og finneråte på lager. Før eller senere kommer det til nytte.
  • Karanteneakvarium er en økonomisk lur investering. Det trenger ikke være så stort, men bør beplantes og stelles som det andre akvariet. Har du et selskapsakvarium som er stort og inneholder en fiskestamme du har brukt mye tid og penger på å samle sammen, er det dumt å slippe ny fisk som kan føre med seg sykdom rett oppi. Ha nye fisk for seg tre-fire uker. Stell dem ekstra godt og hold øye med dem før du slipper dem inn til de andre. Da vil du oppdage at fisken kan bli mange år gamle.
  • Har du kjøpt ”katta i sekken” i form av fisk som blir for store eller likevel ikke passer inn blant de andre, finnes det også råd for det. I akvarieklubbeen er det auksjon på hvert medlemsmøte, hvor du kan skaffe disse et nytt hjem. For den saks skyld kan det hende du har lyst til å prøve deg med noe helt nytt, og velger å selge ut hele eller deler av fiskebesetningen.

  Det er slett ikke sikkert du følger alle disse rådene, og ofte går det bra å ”sluntre” litt innimellom. Men kommer du først gjennom startfasen uten for store problemer, er det godt håp om at du og resten av familien har en hyggelig hobby sammen i mange år framover. Hvem vet om ikke nettopp du blir en av de framtidige akvaristene som får dette nesten som livsstil. Tro meg – det finnes neppe noen annen hobby som er så variert og interessant som å drive med akvariefisk.

  I en akvarieklubb og blir du kjent med oss som har holdt på en stund. Da vil du oppdage hvor forskjellig vi dyrker hobbyen, og finne ut hva som passer akkurat for deg – akkurat nå.

  Vennlig hilsen

  Gro D. Lervik

  Drammen Akvarieklubb