Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / Sandsnegler  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Sandsnegler – akvariets ”nyttige meitemark”

  Siste storauksjon i Drammen la jeg merke til at nesten ingen ville by på poser med sandsnegler. Disse er populære i andre klubber, men her i Drammen virker det som om vi har lagt alle sneglearter for hat, og unngår dem for en hver pris.

  Personlig har jeg aldri hatt noe imot snegler, og synes de er ok som et ekstra innslag av biologisk liv i akvariet. Riktignok kan snegler være mellomvært for enkelte fiskesykdommer, men hvis vi har smittefrie snegler som har vært holdt i akvariemiljø lenge, ser jeg ikke på dette som noe problem.

  Sandsnegle

  Jeg har heller ikke i løpet av mine snart 40 år som akvarist opplevd at snegler har tatt overhånd i akvariet og blitt plagsomme. Det gjelder bare å ha dem i et lite antall – blir det for mange småsnegler knuser jeg dem mot akvarieruta og bidrar med litt ekstra på menykartet den dagen. Fiskene tar så gjerne imot det frigjorte sneglekjøttet.

  Mysteriesneglen er antagelig den eneste sneglearten som tolereres i klubben vår, mens sandsneglene ser ut til å være helt ukjente. Og de fortjener en mye større oppmerksomhet.

  De sandsneglene som finnes i akvariemiljøet er antagelig den malaisiske sandsneglen. Den skiller seg ut ved å ha et spist langt uttrukket sneglehus som er marmorert, slik at det synsmessig nesten går i ett med et grovkornet litt mørkt bunnlag. Selve sneglekroppen er liten og uanselig, men velegnet til å pløye seg fram gjennom bunnlaget. Dette er ingen snegle det er lett å legge merke til. Den oppholder seg stort sett nede i bunnlaget, hvor den borer seg fram og trekker det spisse sneglehuset med seg. Den lever at mat- og planterester i bunnlaget og bidrar til å ventilere dette, omtrent som det meitemarken gjør i blomsterbeddene våre. Næringsemnene blir hurtigere nedbrutt, og bunnlaget blir ventilert av gjennomboringen, slik at planterøttene ikke tettes helt til, og dermed får bedre næringsopptak.

  Denne sneglen merkes altså best på bedre biologisk balanse i akvariet. Den kan klatre noe oppover akvarieruta om natten eller hvis forholdene i bunnlaget blir dårlig. Sånn sett kan den også være en indikator på at opprensing og slamsuging er påkrevd.

  Hvis du har denne sneglen, så vær litt forsiktig med for varmt vann når du renser sanden. Den tåler vanlig forsiktig rensing av grus – da trekker den seg inn i sneglehuset og venter på roligere omgivelser.

  Jeg synes denne lille biologiske hjelperen er interessant i seg selv og vel verd å ha, selv om jeg nesten ikke legger merke til den til daglig.

  Fordommer mot segler er - akkurat som mot mennesker - noe man som oftest legger av seg når man blir nærmere kjent med dem.

  Neste gang de dukker opp håper jeg flere gir sandsneglene en sjanse.

  Hilsen

  Gro D. Lervik

  Drammen Akvarieklubb