Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / Om lysrør  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Om lysrør

  Lysrør ble på mange måten en revolusjon for akvariehobbien. Med mindre effekt fikk vi samme lysutbyttet, og slapp den kraftige opp varmingen som glødepærene avga. I tillegg kunne vi etter hvert velge ulike fargespektra tilpasset forskjellige dyreartenes behov og våre egne estetiske krav. Ikke minst for saltvannsakvarium var det et kjempesteg fremover. Nå er en ny type lysrør kommet på markedet.

  Det finnes lysrør for alle behov til våre akvarier. Lystemperaturen til et planteakvarium bør ligge mellom 5000 - 7000 Kelvin. Det skilles mellom ”varm hvitt” (3000 K), kald hvitt (4000 K) og ”dagslys” (6000 K). Noen lysrør leveres med UV filter - en folie på utsiden av røret og som stopper de aller blåeste fargestrålene som ikke plantene benytter. Enkelte armaturer (som Akvastabil sine nye Effectline) tar hensyn til varmen fra lysrørene og har spolene plassert i skapet under akvariet. Husk også at en reflektor rundt lysrøret kan øke lysutbytte ned i akvariet betydelig. Det er også viktig å vaske av skitne lysrør, reflektor og ikke minst dekksglasset for å opprettholde lysmengden.

  De gamle lysrørene kalles T8 (tallet angir rørets diameter i 8-dels tomme), og har relativt lav pris på armatur, lysrør og med lang levetid på lyskvaliteten. Men som kjent faller lysutbyttet med tiden og også fargespekteret endrer seg. Er man opptatt av dette, bør røret byttes hvert år eller kanskje enda oftere. Husk å skifte tennere samtidig!

  De nye T5 rørene er bare 1/2" i diameter, og gir mer lysutbytte. De er altså betydelig slankere enn de gamle lysrørene. Det påstås opptil 3 ganger mer, men trolig er det effektivt kanskje dobbelt av de gamle rørene. I tillegg blir det ikke så varmt og rørene varer lenger enn de gamle T8-lysrørene. Noe dyrene i innkjøp er de riktignok, men fortsatt billigere enn metallhalid belysning. Det blir forøvrig mer vanlig med elektroniske armaturer/drosler og T5 armaturene begynner nå å blir konkurransedyktige i pris. Det skal også være noe som heter ”high-output” (HO) T5 rør, og det er vel særlig disse som gir økt lysutbytte.

  Ikke minst er den smalere diameteren og bedre effekten viktig dersom det er lite plass i lyskassa. T5 lysrør benytter elektroniske spoler. De har flere fordeler en de gamle magnetiske spolene, da de som nevnt avgir minimalt med varme slik at strømmen brukes for lys og ikke oppvarming. Mens en magnetisk spole kan bli opp mot 120 grader varm, er den nye typen betydelig kaldere, og blir "bare" 50-70 grader.

  Det er ofte nevnt at lysrør er så veldig økonomiske mht strømforbruk. Dette er slett ikke så sikkert! I alle fall de gamle T8 magnetiske spolene kan dra mye strøm. Et 36 watts T8 lysrør kan godt ta 30 watt i tillegg til lysrørets 36 watt. Elektrikere forteller at de ikke er overrakset over å finne 2x36W armaturer som trekker 200W.

  Jeg målte en del gamle lysrør i min akvariekjeller, og fikk temmelig dramatiske resultater. Dette var viktig, da jeg har begrenset kapasitet på den strømkursen jeg bruker, og har ca 800 watt belysning i rene lysrør – trodde jeg. Det må jeg da fordoble! De nye elektroniske spolene på T5 rør skal derimot ta bare tar bare 5 watt, så her er det penger å spare. Nye armaturer er tjent inn over ikke så lang tid.

  Fra 1. januar 2005 er det forbudt å ha PCB-holdige kondesatorer i lysarmaturer i bruk. Det er i praksis lysrørarmaturer produsert fra 1965 til og med 1979. Dette er grunnen til at det nå utskiftes lysarmaturer på skoler, bedrifter og andre bygninger. Selv om forbudet kun gjelder kondensatorer, er det nok fornuftig å skifte armaturene også. Vær klar over varmgangen i spolene øker med aldring eller manglende utskifting av lysrør, slik at de blinket over lengre tid. Dette er en ikke uvesentlig brannkilde!

  Jan Stenløkk - Jæren Akvarieklubb