Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / M-Amerikansk biotop  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Mellom-Amerikansk biotop akvarium

  Jeg har en ganske stor forkjærlighet for Mellom-Amerikanske arter, og vil her prøve å gi dere noen ideer til ett biotopakvarium fra denne regionen.

  I dette karet velger jeg å bruke sort grus, fordi mye av mellom-Amerika ble tidligere utsatt for mye vulkansk aktivitet, og mange elver og dammer har sort sand som substrat, nedbrutt fra gamle lavastrømmer. Som steiner i akvariet, så velger jeg forskjellige størrelser med rødlig lavastein og lager huler i dem, slik at fiskene får mer hjemmeplasser, og at det gjør utseendet på steinene mer spennende. Steinene vaskes grundig i rennende vann med en myk børste, slik at jeg får ut mest mulig gammelt avfall som kan ha samlet seg i porene på steinen. En annen fordel med lavastein er den lave egenvekten den har, kontra størrelsen på steinen. Noen av disse steinene kan faktisk flyte en stund før de blir vasstrukne nok og synker.

  Så, før jeg gjør noe mer, er det på tide å bestemme hva slags fisk jeg skal ha i akvariet. Valgene er ikke mange, enten cichlider eller levendefødende, men ikke begge i samme akvariet eller oppsett. De fleste Mellom-Amerikanske ciclider vil vokse seg for store for det akvariet jeg har valgt, en 83 liter. Det finnes dog noen unntak. Og mange cichlidearter er veldig glade i å grave opp planter, så jeg ville nok ha valgt ett større akvarium, med mindre beplantning hvis jeg ønsket å lage ett eget kar til disse. Levendefødene på andre siden av en mer akseptabel størrelse, og de vil la plantene stort sett være i fred.

  Å plante akvarieplanter er akkurat det samme som å plante planter i hagen hjemme - det er den rette måten å gjøre det på, og den gale måten. Først, hvis plantene kommer med potter, så må disse fjernes. Ofte så vil man se at røttene har vokst gjennom potten, men det er viktig å gjøre dette forsiktig slik at man ikke skader røttene på planten. Hvis plantene kommer med blyvekter, så må disse vektene fjernes. Når dette er gjort, se så nøye på hver plante. De som har distinktiv krone, som Vallisneria eller Echinodorus, må plantes med kronenivå i høyde med grustoppen. Før du gjør dette fjern alle ytre blader som er skadet, noe som kan kanskje medføre at du sitter igjen med kun ett eller 2 blader på planten. Men så sant kronen er intakt og røttene friske, så vil planten snart komme med nye skudd.

  Avkappsplanter, slike som Cabomba og Bacopa er det best å plante i grupper av 4-5 stk. sammen. Den avkappede enden vill ofte råtne vekk, så kutt tilbake til like under ett friskt blad. Det er en god ide å ta av de nederste bladene som vil komme under grusen, ettersom de vil råtne etter en stund. Etter hvert som planten blir skikkelig etablert vil røtter vokse ut av de plassene hvor du tak av bladene. Flyteplantene kan man i grunn bare slippe oppi, men det er best å få plassert dem slik at de får godt lys, uten å være direkte under lysrørene. I de bakre hjørnene bestemte jeg meg for å ha noen høye smalbladete planter, og valgte Cabomba caroliniana, og Myriophyllum scabratum.

  Som ett iøyefallende trekkplaster ønsket jeg å ha en av de få sverdplantene som finnes i regionen. Dette er Echinodorus cordifolius, ofte også kalt E. radicans. Denne arten har lysegrønne avrundente hjerteformede blader, ca.20 cm. lange og 10 cm. vide. Disse plantes bak noen av steinene, og vil vise godt når de får veksten skikkelig i gang. For en annerledes farge, og bladform velger jegå ha en klump med Ludwigia repens. Denne arten kommer fra sør, og mellom-Amerika, og har grønnbrune blader som vokser på lange stengler. Dette er en god plante for midtre og bakre parti av ett akvarium, og denne arten vokser godt i hardt vann. Som flyteplante velger jeg Ceratophyllum demersum, hornblad, som er en rotløs plante som flyter like under overflaten, og danner ett lite villniss som eventuell yngel kan gjemme seg i.

  Nå kommer den vanskelige delen, ventetiden ! Man bør la karet stå og modne en stund, helst minst 2 uker. Så kommer endelig til det kjekkeste, nemlig å ta oppi fiskene. Men husk å befolke akvariet litt og litt, slik at du ikke overbelaster filtreringen, og får store oppbygginger av ammoniakk eller nitritt, dette kan medføre at fiskene dine dør. I vårt klubbmiljø finnes det endel flotte levendefødende arter, så jeg har valgt ut endel arter som er tilgjengelig for oss.

  Først guppy, det finnes endel stammer av villguppy, så en liten stamme av f. eks. Mexico-guppy må man bare ha oppi biotop karet. De er livlige, og flotte i fargene, og holder seg mye i midtskiktet i karet. For den nedre regionen av karet velger jeg røde platyer, disse har en tendens til å plukke mye mat på bunnen, i motsetning til guppyene, og jeg kan ikke ha noen mellom-amerikanske maller, da disse blir store og er rovfisk. En gruppe på 5-6 Poecilia mexicana, eller P. spenops (villform), disse er fint farget, og er stadig i bevegelse i midtskiktet. Jeg ønsket i grunn å ha endel Xiphophorus helleri, men disse kan bli ganske aggressive av seg i voksen alder, så jeg velger heller Xiphophorus clemenciae, en noe mer sjelden sverddrager art som ikke blir mer enn ca-6-7 cm, og som temperamentsmessig passer mye bedre i ett selskapsakvarium.

  En annen noe uvanlig art jeg vil ha i karet er Characodon audax, denne flotte goodeiden har nydelige sorte finner, og tilvenner seg raskt til ett slikt oppsett. Eller Characodon lateralis, som er en mye mer tilgjengelig fisk her i området. Disse Goodeide-artene bruker endel tid i de lavere regionene, hvor de går og plukker opp mat, og beiter alger. Sist, men ikke minst så vil jeg ha Alfaro cultratus, en nydelig art som holder seg mest i overflaten av akvariet. Den er nærmest formet som ett knivblad i kroppen, den har en flott gulfarge på finnene, med metallisk sølvfarget kropp, og den er en hurtig svømmer. Man kan nok ha en art cichlider som ikke blir så altfor stor oppi dette karet, som Thorychthys elliotti, som er en flott og fargerik cichlide som er beslektet med Ildbuk (T. meeki).

  Morten Jensen

  Jæren Akvarieklubb