Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / fisketur til Aberdeen  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  På fisketur til Aberdeen

  Som noen av dere vet har jeg vært fraværende på klubbens møter i år, og har vel vært på bare 3 møter i år. Dette har sin naturlige grunn i og med at jeg for tiden jobber I Skottland. Heldigvis er dette engasjementet slutt i januar 2001,slik at jeg får bedre tid til min familie - og mine fisker.

  Jeg fant kjapt frem telefonkatalogen første gang jeg var over i Aberdeen, og lagde meg ei liste over de tropiske forretningene i området. Med stor optimisme, og pågangsmot brukte jeg en hel lørdag på å besøke de forskjellige forretningene.

  Det ble til en stor skuffelse: av de over 20 butikkene, var det ikke én eneste som kan måle seg med noen av de som er i Stavanger-området, med unntak av butikken på Kvadrat. Utvalget var mildt sagt tragisk: noen tetra, sverddragere, guppier, sebraciclider, noen typer guramier, dvergciclider (av den kjedelige sorten), og Ansistrus-maller.Dette var det som stort sett gikk igjen I alle butikkene med små variasjoner. De fleste forretningene har 20-25 kar i 60 liters størrelsen. Små,mørke,trange lokaler, og fisk som ser halvdød ut øker ikke akkurat interessen. Utstyret var heller ikke billig,prisene var på norsk nivå,eller høyere.

  Jeg hadde fått opp forhåpningene litt, ettersom de fleste anbefalte en sjappe som heter "Water World". Etter en lang spasertur opp George Street, fant jeg endelig "Water World", men det viste seg å være en like stor skuffelse som de andre. Det eneste var at de hadde flere kar enn de andre butikkene. Vel, det var et lite pluss. De har en stor saltvannsavdeling, men prisene matcher de norske, så det er ingen grunn til å reise over der for å handle.

  Etter alt dette stresset var det bare en ting å gjøre, nemlig finne seg en Pub og slappe av med noen pint av det lokale brygget. Det viste seg at nærmeste nabo til denne Puben var en såkalt "Thriftshop", en veldedighetsbutikk hvor folk léverer inn sine bøker, blader, klær etc. som de ikke trenger mer. Denne plassen viste seg å være en ”gullgruve” for meg. De fikk stadig vekk inn akvariebøker, som ble solgt for 2-3 pund stykket. Det er vel nesten unødvendig å nevne at jeg var en flittig kunde der. Hver uke har jeg hatt med meg 4-5 akvariebøker hjem, og boksamlingen begynner nå å bli flott.

  Etter noen uker fant jeg en annonse i lokalavisen hvor det sto: "akvariefisk til salgs". Etter en telefon til annonsøren tok jeg taxi hjem til ham for å sjekke hva fisk han hadde for salg. Her var det straks mer trivelig. David Gamble som han heter, hadde noen Goodider, Ateniobus toweri og Goodea atripinnis som jeg kjøpte av ham. Han hadde også endel central-amerikanske ciclider og sør-amerikanske ciclider som jeg aldri har sett i live før. Men på grunn av plassmangel hjemme, kjøpte jeg ikke noen av dem. Ellers hadde han et bra utvalg av Malawi, samt noen Tanganyika.

  David var tidligere formann i "Aberdeen Aquarium Society", og en av støttespillerene i "British Ciclid Association".(BCA). Men på grunn av en bilulykke på vei hjem fra BCA storauksjon i 1998, hvor han ble hardt skadet og innlagt på sykehus i over ett år, har akvariehobbien hans blitt redusert. David var primus motor i Aberdeen A.S. og klubben ble dessverre nedlagt mens han lå på sykehuset.

  Å stelle 60 akvarier når man er helt avhengig av krykker forstår vi alle at ikke er mulig, så han hadde igjen 13-14 kar i et hjørne av kjelleren. Han hadde også noen bøker for salg, bl.a."ciclid yearbooks" komplett for 50 pund (700,- hvis noen av dere er interessert) samt en bok som jeg har lett etter en stund: Ethelwynn Trewawas sin bok med beskrivelser av Afrikanske ciclider. Jeg kjøpte selvfølgelig denne boken.

  Jeg besøker David av og til når jeg er i Aberdeen, og har lovet å ta med noen Malawi, samt Archocentrus myrnae yngel over dammen til ham. A. myrnae yngelen har jeg, men hvis det er noen i klubben som har noe malawi yngel de kan tenke seg å gi til ham, så ta kontakt med meg.

  David fortalte meg at en halvannen times kjøretur sørover, i Dundee finnes Skottlands største akvariebutikk, "House of Pisces" med over 500 kar. Innehaveren har spesialisert seg på ciclider og levendefødende fisk. Nå er det bare ett problem, at de kjører alle på feil side av veien i Skottland, og jeg tviler på at jeg hadde klart å komme meg ut av Aberdeen uten uhell. Så jeg tviler på at jeg noen gang tar den turen.

  Det jeg i grunnen ville fortelle med denne lille historien, er at hvis du eller dere har tenkt dere på shoppingtur kombinert med å lete etter nye spennende fisk til akvariene deres, IKKE dra til Aberdeen !

  Morten Jensen

  Jæren Akvarieklubb