Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Diverse / C. Lateralis til Vestlandet!  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Fisk med forviklinger - Characodon lateralis til Vestlandet!

  Som medlem i "Poecilia Scandinavia", kom jeg over en artikkel om bevaringsprosjekt for den truede goodeiden ("høylandskarpe", en type av levendefødende) Characodon lateralis fra Los Berros, Mexico. En e-mail ble sendt avgårde, og kontaketen ble raskt etablert på høsten 1999. Mer problematisk skulle det bli å få fiskene fysisk hjem. Stavanger ligger som kjent i verdens midtpunkt, men problemet er at alle andre er så langt unna oss! Hvordan skulle fiskene fraktes fra Danmark og opp hit?

  I første rekke fikk vi fraktet fiskene innenfor Norges grenser. Takket være kontakter kom fiskene fra Mogens’ akvariestamme frem til Råde i Østfold. Hit kom fiskene takket være Kai Quist som velvilligst stilte opp som kurer til Randersmøtet i "Poecilia" i oktober, og Anne Lise og Hans tok fiskene neste etappe fra Randersmøtet opp til Norge .

  I Råde ble fisken gående en god stund! Meningen var å få de overbrakt på julemøtet i "Poecilia". Nå kunne jeg ikke komme selv, men igjen takket være gode akvariekolleger, skulle fiskene bli fraktet et stykke på veien mot Stavanger, hvor de etter hvert skulle få sitt enderlige opphold i min akvariekjeller. Julemøtet i Råde var den 12. desember, og Erik Rune Larsen fra Larvik var så vennlig å frakte fiskene neste etappe, fra Råde til Larvik på andre siden av Oslofjorden. Han skulle så holde stammen i akvarium for meg frem til jul, da jeg kom til Larvik.

  Siden jeg selv er fra Larvik, og skulle feire julen der sammen med min familie, fikk jeg omsider tatt fiskene i øyensyn like etter julaften, den 28. Desember 1999. Så ble fisken nok en gang pakket etter alle kunstens regler, og sammen med vår øvrige bagasje, tatt med ombord i SK3072 flyet med retning for Stavanger samme dag. Den samme aften ble fiskene omsider satt ut hjemme hos meg. Det var da gått ganske mange måneder siden de forlot Mogens, og fiskene hadde tilbakelagt ett ikke ubetydlig antall kilometer på sin vei siden de startet sin lange reise fra Danmark.

  De 13 C. lateralis jeg omsider fikk frem, er flotte fisk. Dette er kanskje den flotteste av goodeidene, med kraftig rødfarge hos hannen. Fiskene blir bare 4-5 cm, men hannene kan bli noe hissige seg i mellom. De ble plassert i en 85 liters akvarium, med dolomittgrus på bunnen. Vannet her i Stavanger er meget bløtt, men ikke for surt, da vannverket øker pH for ikke å slite på vannrørene. Uansett hadde akvariet stått mer enn lenge for å vente på sine nye innbyggere, så vannet var i alle fall ikke for springferskt!

  Som en skjønner er det ikke så lett å få fisk herover, så denne stammen skal i alle fall bli tatt godt vare på fremover!

  Jan Stenløkk

  Jæren Akvarieklubb